PVC ili aluminijumski prozori

04-Jan-2013
Aluminijum kao osnovni materijal za prozore je svoju najveću popularnost doživeo 60-tih do 80-tih godina prošlog veka. Od tada sledi nagla ekspanzija pvc materijala ali i konstantan pad aluminijumskih profila.
 

Osnovne prednosti pvc prozora

 

Energetska efikasnost

 
PVC profili su energetski ekonomični i štede energiju i pružaju toplotnu izolaciju. Ovi materijali imaju bolje bolje izolacione osobine čiji efekat se pojačava uz kombinaciju sa odgovarajućim staklima (npr. troslojnim staklom). 
 

Troškovi 

 
Prozori od ovih materijala imaju manje troškove od drvenih koji su skuplji približno 20%, ali i profila od aluminijuma, koji je skuplji i do 50-60% u odnosu na PVC. Pored direktne uštede u nabavci i troškovi eksploatacije, odnosno trajnost ovih materijala, značajno utiču na svest kupaca o nabavic baš ovih profila.
 

Održavanje i eksploatacija

 
Prozori od pvc se jako jednostavno i praktično održavaju, pogotovo u odnosu na drvo koje se u zavisnosti od klimatskih uticaja mora održavati na drugi način (lakiranje).
 
Pvc prozori su skoro pa trajni jer su po svojim karakterisitkama izdržljivi i ako se normalno održavaju bižete zadovoljni njima duže nego što mislite. Naravno, samim tim i vaš izbor ovih profila se pokazuje kao prava i pametna i racionalna investicija.
 

Ekologija

 
Današnji standardi su sve strožiji i zahtevniji ali ne treba da brinete, jer su ovi materijali 100% podložni recikliranju i doprinose uštedi fosilnih goriva. Proizvodni procesi se kontrolišu i ne utiču na bitno zagađenje čovekove okoline kao ni preterani utrošak energije.