Razlika između 5-komornih i 6-komornih profila

22-Oct-2015

Razvoj industrijskih proizvoda ne treba samo pratiti u elektronskoj industriji ili auto industriji. Mobilni telefoni, tableti ili automobili su trošak i lako su zamenljivi. Praćenje razvoja u građevinskoj industriji, pri odabiru materijala, može vam na duže staze poboljšati kvalitet života i uštedeti mnogo novca kroz nadolazeće godine.

PVC profili

Pri odabiru profila od kojih su izrađeni Vaši budući prozori treba uzeti u obzir da 5-komorni PVC profil se proizvodi već 20 godina. U poslednje vreme tržište je preplavljeno 5- komornim profilima sumnjivog porekla i kvaliteta, a jedini cilj prodavca je pridobijanje kupaca niskom cenom. Kako bi postigli što nižu cenu profila služe se mnogim ''trgovačkim'' prevarama kao što su:

  • Osiromšen sastav profila (preskaču se najskuplji aditivi koji daju profilu dugotrajnost, čvrstinu i odbranu od atmosferskog uticaja).

 

  • Otanjeni zidovi profila (umesto propisanih debljina zidova prema stadardima EU, ekstrudiraju se profili tanji za 30-40% gde spoljne dimenzije ostaju iste da bi postigli ''trgovačku prevaru''. 

 

  • Otanjeni čelični profili slabijeg kvaliiteta čelika (umesto 1,5 mm debljine dobijate između 0,7-1,2 mm koji vi ne vidite u gotovom prozoru, a koji vam kasnije utiče na čvrstinu i funkcionisanje prozora).

 

Razlika izmedju visekomornih profila

 

Okov

Kada na sve ovo dodate otanjeni i osiromašen okov bez naznačenog imena proizvođača (najčešće Kina) dobijete kupljen problem, a ne prozor. Odabirom kvalitetnog 6-komornog profila pri izradi PVC prozora, prema svim standardima kvaliteta EU, vi ste kupili PVC prozor koji će Vas dugo služiti i štedeti Vaš novac kroz grejanje. Najpoželjnije je da taj isti profil ima 3 dihtunga, dva standardna (na krilu i štoku) i jedan pojačani (centralni dihtung) na štoku koji dodaje 30% termičke i zvučne izolacije.

Propisno čelično ojačavanje od 1,5 mm ili 2 mm (za veće pozicije) Vam osigurava statiku i čvrstinu PVC prozora.

Obavezno proveriti spoljne dimnzije profila, zbog čvrstine i buduće ugradnje PVC prozora (zbog obrade špaletni).

Zamenu stolarije poveriti firmi sa iskustvom i kvalitetnim proizvodom

Kada na tako kvalitetan PVC profil stavite vrhunski nemački okov (Siegenia,GU...) i odaberete firmu sa dugogodišnjom tradicijom proizvodnje i ugradnje PVC prozora, možete prestati da brinete o prozorima i dihtovanju. Ukoliko Vas prevare sa malo nižom cenom i sa objašnjenjem ''sve je to isto'' , lako Vam se može desiti da za godinu dve ponovo razmišljate o kupovini i zameni prozora. Takva greška povlači za sobom i zidare i molere, tj. samo troškove i bacanje novca. Dva puta razmislite pri odabiru....